10 Andere Loempia’s vs. Vietnamese Loempia’s

Als we het over loempia’s hebben, denken de meesten direct aan de iconische Vietnamese versie: goudbruin, knapperig, en gevuld met alles wat lekker is. Maar hoe zit het met de andere loempia’s in de wereld? Hier zetten we 10 andere loempia’s naast de Vietnamese loempia om te zien wie er als winnaar uit de strijd komt.

De Chinese Loempia

Een reusachtige rol met een crispy buitenkant en een sappige binnenkant. Lekker, maar eerlijk is eerlijk, het kan wat vetter zijn dan de delicate Vietnamese versie.

De Filippijnse Lumpia

Deze dunne en lange loempia’s zijn gevuld met een mix van vlees en groenten. Lichter van smaak, maar mist misschien de diepe umami van de Vietnamese loempia.

De Indonesische Loempia

Lekker kruidig, vaak geserveerd met een pittige saus. De smaakexplosie komt in de buurt, maar de Vietnamese loempia wint qua eenvoud.

De Thaise Popia Tod

Deze loempia’s zijn kleiner en vaak gevuld met glasnoedels. Lekker als snack, maar qua vullingsgraad moet het toch afleggen tegen de Vietnamese krachtpatser.

De Koreaanse Kimchi Loempia

Knapperig en zuur tegelijk dankzij de kimchi. Interessant en lekker, maar soms een acquired taste.

De Mexicaanse Chimichanga

Technisch gezien geen loempia, maar een gefrituurde wrap. Lekker en machtig, maar het mist toch de verfijnde crunch van de Vietnamese loempia.

De Indiase Samosa

Driehoekig en gevuld met aardappelen en kruiden. Heerlijk, maar niet echt een loempia, dus sorry Samosa, maar je staat buiten mededinging.

De Amerikaanse Egg Roll

Groter en vaak gevuld met een mix van vlees en kool. Lekker, maar heeft niet die delicate balans zoals de Vietnamese loempia.

De Spaanse Empanada

Net als de samosa meer een deegpasteitje dan een loempia, maar gevuld met vlees of tonijn. Weer lekker, maar het haalt het niet bij de Vietnamese.

De Vietnamese Lente Rol

Oh, een familielid van onze gefrituurde vriend, maar dan ongefrituurd. Lichter en gezonder, maar mist die heerlijke crunch van de gefrituurde variant.

Conclusie

De Vietnamese loempia blijft de koning van de kraam. Perfect in balans, crispy, en vol van smaak. De andere loempia’s zijn stuk voor stuk heerlijk, maar qua pure loempiagenot wint de Vietnamese variant met vlag en wimpel.